Maailmanjärjestys horjuu – ja sinun kaikki huomiosi on tulleissa? Katse ylös!
- Eemeli Karlsson
- 9.4.
- 3 min käytetty lukemiseen

Sopulilauman huomio kiinnittyy tällä hetkellä tulleihin ja niiden markkinavaikutuksiin. Otamme tullit itseisarvoisesti epärationaalisena päätöksenä, jolloin laiminlyömme historiankulun ja tekijät, jotka ovat ajaneet maailman nykyiseen tilanteeseen. Taustalle on kuitenkin paljon isompia voimia, joihin tulisi kiinnittää huomioita. Tullit eivät ole ainoa ”kriisipesäke”, vaan koko raha-, poliittinen- ja geopoliittinen järjestys horjuu. Eikä tämä todellakaan ole historian ensimmäinen kerta, mutta tällaisia tilanteita syntyy vain kerran vuosisadassa. Jos olet 40, niin kuinka hyvin muistat aikaa ennen 1985? Saatat todistaa uutta aikakautta.
”Valtion ei tarvitse maksaa velkojaan pois” – Paavo Arhimäki
Globaalin rahajärjestelmän ytimessä on valtava määrä velkaa – ja se paisuu edelleen nopealla tahdilla. Nykyiset pääomamarkkinat ja taloudet nojaavat tähän velkavuoreen kuin talo huonosti valettuun perustukseen. Samalla tiedämme, että näin ei voi jatkua ikuisesti. Velkaantuminen on kestämätöntä. Tähän on syynä velan epätasapainot, tarkemmin:
1) velallisten välillä, jotka velkaantuvat liikaa ja ottavat liikaa velkaa rahoittaakseen kestämätöntä kulutustaan / liiallisuuksiaan
2) velkojien välillä, jotka omistavat jo liikaa velkaa ja ovat riippuvaisia tavaroidensa myymisestä velallisille ylläpitääkseen talouksiaan.
Tätä epätervettä symbioosia tukevat valtavat epätasapainot kauppa- ja pääomataseissa, ja symbioosin terveyttäminen on vaikeaa. Maailmantalous pyörii nyt kutakuinkin näin:
1. Tietyt maat (kuten Kiina) valmistavat edullisesti ja myyvät amerikkalaisille,
2. Tietyt maat (kuten Kiina) hankkivat velkakirjoja amerikkalaisilta (saadut dollarit takaisin jenkkien velkapapereihin, ja samalla tekevät oletuksen, että velallisen kasvu riittää suorittamaan sitoumukset – ja jollei, luottamus horjuu isosti)
3. Amerikkalaiset siis lainaavat rahaa kiinalaisilta, jotta ne voivat tehdä näitä 1-kohdassa mainittuja ostoksia ja samalla kerryttää valtavia velkavelvoitteita.
Yllä kuvattu (riippuvuus)tilanne on johtanut siihen, että amerikkalainen valmistus on heikentynyt tyhjentäen keskiluokan työpaikkoja. Samalla se on pakotettu tuomaan maahan tavaroita maasta, jota se pitää vihollisenaan (vai strategisena uhkana?).
Mikäli kauppa- ja pääomataseiden epätasapainot jatkavat kasvuaan ja järjestelmää ei korjata, ajaudumme yhä syvemmälle. Asiaan on siis tultava muutos, sanoi P. Arhimäki mitä tahansa. Muuten järjestelmä hitaasti rapautuu, mutta riskinä on myös musta joutsen, romahtaminen.
Ongelmat eivät jää rahatalouteen, vaan ovat (erittäin) läsnä poliittisessa järjestyksessä
Maailmalla oikeisto ja vasemmisto käy populistista keskustelua – kumpi hallitsee ja määrää! Demokratian suurimpia hienouksia ja samalla heikkouksia on kompromissit ja lain noudattaminen.
Liian usein tarkastelemme historiaa kuin se alkaisi 2000-luvun alusta. Todellisuudessa demokratian järjestelmät ovat aina olleet hauraita, ja ne hajoavat ennen pitkää – tavalla tai toisella. Ja kun ne hajoavat, jalansijaa ottavat autoritääriset johtajat.
Käsillämme saattaa ottaa uuden geopoliittisen maailmanjärjestyksen ensiaskeleet, sillä Yhdysvaltojen aika saattaa olla ohi. Yhdysvallat on johtanut maailmanjärjestystä monivälisellä yhteistyöllä, joka korvataan voimalla.
Yhdysvallat ei putoa maailmanvallan valtaistuimelta, mutta se vetäytyy yhä enemmän omaan napaansa. America First – kuulostaako tutulta? Se ei ole enää vain kampanjaslogan, vaan uuden aikakauden alkusävel.
Älä anna tullien viedä kaikkea huomiotasi
Tullit ovat mitä? Ovatko tullit syy maailmanjärjestyksen horjumiseen? Vai ovatko tullit oire maailmanjärjestyksen horjumisesta?
Kun maailmassa on suuria eroja ihmisten koulutustasoissa, mahdollisuuksissa, tuottavuudessa, tulo- ja varallisuustasoissa sekä arvoissa, on väistämättä kysyttävä – mikä riski on eri maiden poliittisten järjestelmien hajoamiselle? Ja erityisesti meidän tulee kysyä tätä, koska poliittiset järjestelmät ovat kykenemättömiä korjaamaan ongelmia! Olemmeko vakuuttuneita, että poliittiset järjestelmät ovat kykeneviä kestämään lisääntyvää painetta?
Älä anna tullien viedä kaikkea huomiotasi. Vastaavia tilanteita on ollut maailmassa aikaisemminkin (ei sinun aikanasi, koska olet pieni ja maailmaa vähän nähnyt olento), ja koska näin on ollut, ei todellakaan ole poissuljettua, että esimerkiksi:
1) Yhdysvallat keskeyttäisi velanmaksun Kiinalle (tai ”vihollismaalle”)
2) Pääomakontrollit, jotta pääomat ei virtaisi vapaasti maista pois
3) Erityisten verojen määräykset.
Jos nuo vaihtoehdot tuntuvat kaukaisilta tai radikaaleilta, kannattaa muistaa: historia on täynnä asioita, jotka ennen tapahtuessaan tuntuivat mahdottomilta.Historia ei lepää.
Miksi kirjoitamme asuntomarkkinablogissa tällaista? treco on asiantuntijayritys. Se ei voi pelkästään palvella, vaan organisaatiolla tulee olla kyky haastaa asiakasta. Olla eri mieltä. Katsoa yli huomisen.
Sen lisäksi, että asunto- ja vuokramarkkinat ovat erittäin paikallisia, ovat ne myös globaaleiden tapahtumien vaikutteiden alaisia. Mitäpä luulet asuntomarkkinalle käyvän, jos maailmalla alkaa myllertää yhä vahvemmin? Luottamus lisääntyy ja tekee mieli tehdä elämän suurimpia hankintoja? Markkina piristyy?
Ps. Käytin blogin kirjoittamiseen Ray Dalion ajatuksia.
Äläkä nyt käsitä blogia väärin, että antaisin tukeni tulleille. Blogin tavoite on yksinkertainen – haastaa lyhytnäköistä ajattelua.