top of page

Onko nyt hyvä aika ostaa asunto?

Päivitetty: 3. syysk. 2023Taloudelliset muutokset ovat kautta aikain aiheuttaneet hämmennystä sekä markkinoilla laajemmin että ihmisten päivittäisessä taloudessa. Viimeaikoina korot ovat nousseet ennennäkemättömästi ja inflaatio on hyvin korkealla, mikä on saanut monen kodinostajan pelkäämään asunnonomistamisen kustannuksia. Kuitenkin vastaus kysymykseen, "onko nyt hyvä aika ostaa asunto?", on edelleen - hyvin todennäköisesti kyllä. Negatiivissävytteiset taloudelliset muutokset ovat vaikuttaneet asuntomarkkinoihin hintoja laskevasti, joten nyt avautuu mahdollisuuksia ostaa asunto edullisemmalla hinnalla kuin aiemmin.

Nykyisen asuntomarkkinatilanteen edut

Suomen asuntomarkkina on suhteellisen vähävolatiilinen, mutta nyt on harvinaisen herkullinen tilanne tehdä hyviä kauppoja järkevään hintaan. Nollakorkojen aikaa on kestänyt pitkään ja se on hämärtänyt monen kodinostajan käsityksen asunnonomistamisen kustannuksista. On kuitenkin tärkeä tiedostaa, että tietyn asunnon ostotransaktio tehdään vain kerran. Korot taas pysyvät kaiken aikaa osana asunnon omistamisen kustannuksia. Viimeaikainen epävarmuus luo markkinalle odottavan tunnelman, jolloin korkoheilunnan ja -epävarmuuden vähentyessä, on todennäköistä, että ostajien kiinnostus lisääntyy jälleen. Tämä siksi, että ostajat arvostavat ennustettavuutta, eli näkymää siitä minkälainen korkokustannus oikeasti tulee olemaan. Niin kauan kun epävarmuus on läsnä, on otollinen aika tehdä kauppoja.


Kun asuntojen hinnat ovat laskeneet, ostaja voi saada toisaalta samalla rahalla paremmassa kunnossa olevan, tilavamman tai paremmalla sijainnilla olevan asunnon. Hintojen lasku ja vähäinen transaktiomäärä voi myös merkitä sitä, että myyjät ovat valmiita neuvottelemaan hinnasta enemmän, mikä voi edesauttaa ostajan kannalta parempia kauppoja.

Riski ja tuotto kulkevat käsi kädessä


On tärkeää huomata, että markkinoilla riski on aina läsnä, ja ostajan tulee tehdä huolellinen kartoitus eri muuttujista ennen kuin tekee päätöksen asunnon ostamisesta. On toki myös mahdotonta täysin poissulkea, ettei esimerkiksi juuri korot voisi nousta edelleen, joten ostajan tulee olla valmis mahdollisiin nouseviin kustannuksiin. Ostajan kannattaa myös varmistaa, että hänellä on riittävästi puskurirahastoa, joka auttaa selviytymään yllättävistäkin kuluista. Eli vaikka markkina tarjoaa hyviä ostotilanteita, oma taloudellinen tilanne on tunnettava.

Jos olet harkitsemassa asunnon ostamista, kannattaa tutkia markkinoita huolellisesti ja käyttää asiantuntijoita apuna, kuten kiinteistönvälittäjää ja pankin asuntolaina-asiantuntijaa, saadaksesi kattavampaa tietoa asuntomarkkinoista ja asuntolainan maksamisesta. Näin voit varmistaa, että päätöksessä on mukana enemmän objektiivisuutta.


Faktat kuntoon ja suunta asuntokaupoille


Asunnon ostamisen kustannukset eivät toki rajoitu pelkästään asuntolainan maksamiseen. Asunnon omistajana on vastuu myös muiden kulujen maksamisesta kuten rahoitus- ja hoitovastike, huoltokulut ja mahdolliset remonttikulut. Lisäksi on aina muistettava tosiasia, että asunnon sijainnilla on suuri merkitys sijoituksen kannattavuuteen. Tämä korostuu mitä pidemmälle halutaan katsoa. Näin ollen ostajan on aina pohdittava, miltä potentiaalinen arvonnousu näyttää.


Mikäli asunnon osto on mietityttänyt, älä luovu unelmista pelkästään korkojen nousun seurauksena. Tee kattava selvitys omasta maksukyvystä, tutki asunnon markkina-alue huolellisesti sekä rohkaistu tekemään röyhkeitä tarjouksia ja neuvottelemaan asunnon hinnasta. Mikäli kaipaat tukea asunnon ostamiseen liittyen tai haluat jutella nykyisestä markkinatilanteesta, ota meihin yhteyttä!Comments


bottom of page