top of page

Lauttasaari, tuo onnellisten saari – mitä mystinen ”Nizza” pitää sisällään?

Päivitetty: 6. helmik.

Tuo onnellisten saari – mitä mystinen ”Nizza” pitää sisällään?


Oikotien asuntoilmoitushakujen perusteella Helsingin halutuin kaupunginosa ei ole Töölö tai Ullanlinna vaan Lauttasaari. Luonto, meri, metro ja tarvittavat palvelut lähellä näyttävät olevan oikotie onneen. Helsingissä asuntoja on kirjoitushetkellä myytävänä 7 390 ja vuokrattavana 5 541. Lauttasaaressa – tuolla onnellisten pyhätössä – on kirjoitushetkellä myytävänä 323 ja vuokrattavana 148 asuntoa. Markkinatilanne tarjoaa siis paremman mahdollisuuden kuin pitkään aikaan liittyä onnellisten joukkoon, ainakin myytävien määrän osalta. Minkälaiselta Drumsö-nimisestä höyrylaivasta nimen saanut saari näyttäytyy tilastojen valossa?


Saaren väestö, sen tulot ja työllisyys


Lauttasaaren etäisyys Helsingin keskusta on noin viisi kilometriä, ja saari pitää sisällään neljä kaupunginosaa ja kaksi postinumeroaluetta 00200 (Kotkavuori, Myllykallio ja Koivusaari) ja Vattuniemi (00210). Onnellisia asuu saarella noin 25 000 (00200 n. 15 900 ja 00210 n. 8600) ja metrolla he ovat liikkuneet jo vuodesta 2017.


Onnellisten väkiluku kasvoi 2010-luvulla huimat 47 %. Kasvun odotetaan kuitenkin hidastuvan ja ennusteet näyttävät 2020-luvun kasvun olevan enää noin 500 ihmistä. 25–34-vuotiaiden osuuden arvioidaan pienenevän eniten, kun taas 7–15 sekä yli 75 – vuotiaiden osuuden odotetaan kasvavan eniten. Keskimäärin asuntokunnan koko on hieman alle 2, kun taas asuinpinta-ala keskimäärin noin 60m2. Tiheimmin asutaan Vattuniemen eteläosassa. On kuitenkin huomattava, että väestö ei ole kasvanut tasaisesti ympäri saarta. Tietyillä mikrosijainneilla väestömäärä on jopa laskenut.


Saaren ominaispiirteisiin liittyvää tai ei – asukkaat ovat keskimääräistä huomattavasti hyvätuloisempia. Hyvä- ja keskituloisia on lähes saman verran, kun vastaavasti vähätuloisia (alimmat kaksi desiiliä) on reilut 10-prosenttia. Tulevaisuuden tulokehityksen odotetaan olevan positiivinen lisäten alueen ostovoimaa.


Yli 50 % saaren väestöstä käy töissä, mutta eläkeläisten osuus on myös merkittävä n. 20 %. Työttömyysaste on merkittävästi alle maan keskiarvon. Mitä lähemmäksi etelää saarella liikutaan, sen pienemmäksi työttömyysaste tippuu. Hyvätuloisuus keskimäärin viittaa korkeampaan tutkintoon ja n. 60 % omaakin korkeakoulututkinnon.


Vuokra- ja hintatilastot


Lauttasaari kuuluu tilastokeskuksen luokittelussa alueeseen Helsinki 2. Tällä alueella vuokrat ovat kehittyneet vuodesta 2015 2023Q3 9–12 % riippuen huonetyypistä. Kolmioiden nousu on ollut varsin tasaista, mutta yksiöiden ja kaksioiden vuokrakehitys on jäänyt jälkeen alkaen vuoden 2020 lopusta. Neliövuokrat ovat yksiöissä (28 €/m2), kaksioissa (22 €/m2) ja kolmioissa (20 €/m2). Voitaneen kuitenkin odottaa, että Lauttasaaressa on hieman korkeammat vuokrat erityisesti kaksioille ja kolmioille.


Vanhojen osakeasuntojen hintatilastoissa Helsinki 2 -alueen hinnat ovet nousseet nimellisesti vuodesta 2015 yhteensä 21-prosenttia, kun vastaava luku koko Helsingin alueella on 20 % ja koko maassa 6 %. Vuoden 2022 kesällä Helsinki 2 -alueen nousu oli vielä 34 %. Itse Lauttasaaressa toteutuneet kauppahinnat nousivat vuoden 2022 aikana jopa yli 14 prosenttia (00200; 14,1 % ja 00210; 14,8 %). Tämän jälkeen laskua on kuitenkin kertynyt jo yli kymmenen prosenttia. Yleisesti alue kuuluu suomen kalleimpiin ja 00200-alue on Suomen 14. kallein ja 00210 11. kallein.


Joko hinnat olisivat taas suhteellisesti kohtuullisella tasolla?


Lauttasaari ei ole kassavirtasijoittajalle, mutta kasvava ostovoima ja haluttu (halutuin) kaupunginosa on turvaa tuova yhdistelmä arvonnousulle. Koska alueella tienataan hyvin, ostovoima on kasvamaan päin ja työllisyys on vahva, vaikuttaa näiden asioiden perusteella siltä, että markkinatilannetta hyödyntävän arvonnousustrategialla toimivan, voisi olla pitkästä aikaa otollinen hetki katsoa alueen tarjontaa. Sama pätee omistusasujaan. Hinnat ovat koronaa edeltävällä tasolla ja on epätodennäköisempää, että luonnonläheisellä ostovoimaisella alueella hinnat laskisivat tästä enää paljoa alemmas. Mikäli katsot asuntoa onnellisten saarelta, ota kuitenkin kohdevalinnan ohella huomioon, että ”Laru” ei ole yksi ja sama alue läpi saaren.


(Todettakoon, että kukaan yrityksen jäsenistä ei asu Lauttasaaressa – olemme vain kuulleet onnellisista.)
Mikäli olet kiinnostunut tulosperusteisesta manageerauksesta, asuntokokonaisuuksien vuokravälityksestä tai asiantuntijapalveluistamme, ota yhteyttä tai soita +358 50 360 3686.Comentários


bottom of page